A Kr. előtt 400 körül született hippokratészi írások szerint az orvosoknak a masszázsban jártasaknak kell lenniük. A klasszikus masszírozásnak öt alapfogása van, a simítás, a gyúrás, a dörzsölés, az ütögetés és a vibráció. E masszázsfajtáknak számos gyógyhatást tulajdonítanak. Emellett a masszázs az idegrendszeri központunkra is kedvező hatással van. A masszírozott területen lévő idegvégződések által felvett ingerek az agy formatio reticularis és limbikus részébe érkeznek, onnan pedig az agykéregbe jutnak. Ezzel magyarázzuk például a lassú, simító masszázs nyugtató hatását. Míg a nyugati orvoslást a kvantitatív szemlélet jellemzi, addig a keleti, illetve tradicionális kínai orvoslásra a kvalitatív szemlélet a jellemzőbb. Ez utóbbi alapfogalma a yin és yang (üresség-teljesség, meleg-hideg) kölcsönhatás. A betegségeket a yin és yang diszharmóniája okozza. Így a keleti akupresszúra és masszázs célja a yin-yang harmóniájának helyreállítása.
M. Zimmeermann német neurofiziológus már a XX. század végén rámutatott, hogy a keleti masszázs, illetve akupresszúrás kezelési pontok jelentős részben egybeesnek a nyugati orvoslás myofasciális triggerpontjaival. A nyugati orvoslás ugyanakkor egyelőre nem talált kellő tudományos bizonyítékot a láb reflexzóna-elméletére, azaz a belső szervek talpmasszázs útján történő gyógyítására. Annyi azonban biztos, hogy az általában túlterhelt talp jobb vérkeringése jobb közérzetet idéz elő, amely közvetve a teljes test állapotát is kedvezően befolyásolja.

A masszázs egészségügyi hatásai a következők:

  • a vénás és nyirokrendszer pangásának megszüntetése

  • az izomtónus helyreállítása

  • a helyi véráramlás fokozása

  • az izomzat frissítése

  • szövetek hidratálása és táplálása

  • fájdalomcsillapítás

  • fascia letapadások fellazítása

  • neurovegetatív folyamatok kiegyensúlyozása

  • pszichés lazítás

A Thai masszázs mindezen felül segíthet csökkenteni a stresszt, ellensúlyozni a civilizációs ártalmakat (pl. ülőmunka), kiváló lehetőség a közérzetjavításra!

A következő pozitív élettani hatások miatt ajánljuk a MEDI-THAI masszázst – a teljesség igénye nélkül: pozitívan hathat a keringésre, fokozza a véráramlást, felfrissíti az izomzatot, hidratálja és táplálja a szöveteket, fájdalomcsillapító, fellazíthatja a letapadásokat, segít ellazulni.