MEDI-THAI, AHOL “CSÓKOT VÁLT A HAGYOMÁNY ÉS A TUDOMÁNY”

Az evolúciós fejlődésünk során kialakult emberi test szinte tökéletes. Folyamatos mozgásra és az éhezés kiváló tűrésére vagyunk felkészítve. Az utóbbi évszázadok, évtizedek — melyek az evolúció során csupán másodpercnyi távnak tűnnek — azonban ettől eltérő magatartást tettek mindennapossá, amelyekre jellemző a mozgásszegény, ülőmunkát végző életmód, és a táplálkozás szinte korlátlan lehetősége. Tovább rontanak a helyzeten a finomított ételek, a káros szenvedélyek, az érzelmi stressz és az üléssel járó szórakozás (pl. TV, Internet). Szívünk, sejtjeink pedig dolgoznak (amíg tudnak), mintha mi sem történt volna, vérünk egy nap 19.000 km-t (!) tesz meg, szívünk pedig átlagosan 100.000-szer húzódik össze. Közben agyunk 100 milliárd idegsejtje egyenként 10.000 kapcsolatot képes fenntartani, és kommunikálni 37 billió egyéb sejtünkkel.

Az életmódunk által felborított testünk alkalmazkodik, amíg lehet, gyengülő izmaink és túlterhelt ízületeink cipelik növekvő testsúlyunkat, amíg tudják. E helyzetnek nem kedvez, hogy bő százezer éve két lábon járunk, így lábainkra, gerincoszlopunkra fokozott terhelés jut. További probléma, hogy szervezetünk ezután is nappali álláshoz, mozgáshoz, valamint éjszakai fekvéshez szokott hozzá. Az iparosodást követő fix ülőmunka természetellenes, ehhez még nem tudott alkalmazkodni vázrendszerünk és keringésünk.

Ha sokáig ülünk, lábizmaink tétlenek, és nem segítik kellő erővel a vér visszajuttatását a szívbe. Az ülés miatt továbbá csípőnknél az izmok megfeszülnek, így gyakorlatilag sokszor ülünk az ott futó idegünkön. Az ülőideg a derékból induló, külön ideggyökökből álló ideg. Az ideggyökök a csípőben fonódnak össze, és ülőidegként a lábunkban futnak le. A szervezet a sok ülésre választ, segélykiáltást küldd, amelyet fájdalomként érzékelünk. E fájdalom az ideg mentén bárhol jelentkezhet. A sok ülés így egyaránt okozhat keringési és idegi problémákat.

 Ha a fentiekben egy kicsit magára ismer, akkor látogasson el a Fizikoterápiás fogyás, alakformálás és akár az Öregedésgátlás lapunkra.

Ha ülőmunkát végzünk, illetve túl sokat ülünk, előbb-utóbb szembe kell nézzünk a fenti panaszokkal. A Thai masszázs segíthet mindkét problémán. Ilyenkor elsődlegesen szükségünk lenne izomerősítésre, amely stabilizálja a testet. Továbbá masszázs útján nyomás alá helyezhetjük az ideg körüli izomzatot, így az ideg könnyebben mozoghat az izmok között. A masszázs továbbá beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait, azáltal, hogy oxitocin hormont termel. Számos orvosi cikk szól arról, hogy az oxitocin segít és fontos szerepet játszik a kardiovaszkuláris és idegrendszeri problémák gyógyításában. Bár e tudományos felismerések új keletűek, a masszázs és Thai masszázs több ezer éves múltra tekinthet vissza.